Laat je ultieme droomhuis bouwen met deze 10 tips (+ bonustips!)

Wonen in een eigen droomhuis, wie wilt dat nou niet? Gemakkelijker gezegd dan gedaan aangezien er van alles bij komt kijken. De perfecte locatie kiezen, en over het binnen- en buitenontwerp beslissen zijn al een paar ontzettend lastige keuzes. En dan hebben we het nog niet eens over het budget gehad. Hopelijk kunnen we dit proces wat overzichtelijker maken met de onderstaande tips.

Een (redelijk) gedetailleerd beeld van het in- en exterieur

Tuurlijk, als je een compleet beeld zou hebben van wat je zou willen dan zou dat droomhuis er allang staan. Toch is het verstandig om van tevoren al een duidelijk plan van aanpak te hebben, zeker omdat dit het gemakkelijker maakt met het in kaart brengen van de beperkingen en kosten.

Hier een paar vraagstukken om je “voorkeurslijstje” alvast op weg te helpen:

  • Wel of geen tuin?
  • Veel natuurlicht of weinig?
  • Welke materialen en kleuren?
  • Dakvormen (plat, koepel, granaatvormig, golvend, etc.)
  • Technologieën en duurzaamheid.
  • Hoog of laag, breed of smal?
  • Aantal badkamers, slaapkamers, etc.

Bekijk of jouw “voorkeurslijstje” te realiseren valt

Elke locatie in Nederland heeft een gemeente, en elke gemeente maakt gebruik van een bestemmingsplan en beeldkwaliteitsplan. Bepaalde kavelen en grondgebieden hebben in het bestemmingsplan letterlijk staan waar de gebieden voor bedoeld zijn (woning, erf, etc.). Daarnaast moet een plan ook overeenkomen met de eisen van welstand in het beeldkwaliteitsplan.

Natuurlijk zou het zonde zijn wanneer je pas na aankoop van een kavel erachter komt dat je droomplannen niet door kunnen gaan.

Bonustip 1: In sommige gemeentes is het mogelijk om kavelen te reserveren. De reservering duurt een jaar waarbij het eerste kwartaal kosteloos en vrijblijvend is. Dit is allemaal online te regelen via DigiD.

Vind een passende architect/aannemer (belangrijk!)

De architect/aannemer zal u door het gehele traject bijstaan. Van alle benodigde vergunningen tot de realisatie van het woningontwerp. Hierbij is het ontzettend belangrijk dat de architect en/of aannemer je echt begrijpt en rekening houdt met jouw eisen en budget.

Ook moeten zij over voldoende kennis beschikken van de gemeente waarin de woning gebouwd zal worden. Dit is belangrijk om problemen tijdens het bouwproces te voorkomen.

Pas op voor verborgenheden en valkuilen

Personen die al met de potentiële architect in zee zijn gegaan kunnen het best een beeld vormen over deze architect – dit geldt ook voor de aannemer. Vraag hierbij rond naar negatieve maar ook positieve ervaringen. Daarnaast is het slim om oudere projecten van de architect/aannemer te bezoeken om zo te beoordelen of ze bij jou passen.

Bonustip 2:Dek jezelf verder in door een onafhankelijke partij in te huren om zo niet voor verborgen kosten te staan.

Laat de kosten door meerdere partijen berekenen

Wanneer je het niet eens bent met een uitspraak, is het altijd handig om een second opinion op te zoeken. Dit zorgt ervoor dat er geen misbruik van jou en je droom wordt gemaakt. Ook schept het tegelijkertijd een realistisch beeld over hoeveel het project nou uiteindelijk gaat kosten.

Toch is het bij woningen op maat vaak erg lastig om een statisch budget vast te stellen aangezien elk project weer anders is. Houd er wel rekening mee dat een berekening van de kosten een schatting is en dat er tijdens het proces nog vele variabelen van te pas komen.

Bonustip 3:Kosten voor een eigen woning kunnen via verschillende online rekenwidgets berekend worden. Toch is het voor een woning op maat geadviseerd om contact op te nemen met meerdere gespecialiseerde adviseurs.

Maak concrete afspraken over de planning

Voordat het woningproject van start gaat wil je van tevoren duidelijke afspraken hebben staan over het tijdsbestek en de planning. Probeer met regelmaat en consistentie met alle deskundigen rond de tafel te zitten om zo op één lijn te blijven. Begin niet aan het bouwproces voordat zo’n plan vaststaat! Je wilt namelijk niet dat de bouw van je droomhuis onnodig veel tijd kost.

Wees realistisch, bespaar waar mogelijk

Soms kan het wel eens gebeuren dat de materialen die gebruikt worden tijdens het bouwen van jouw droomhuis buiten het budget vallen. Denk er dan goed over na welke ruimtes in het huis prioriteit hebben en welke punten op jouw voorkeurslijstje echt niet mogen ontbreken.

Zo kun je bijvoorbeeld veel geld in een prachtige vloer voor de kelder stoppen, maar als er bijna niemand gebruik van gaat maken is het verstandiger om dit budget te gebruiken voor ruimtes die er meer toe doen.

Demo’s, demo’s en nog eens demo’s!

Wat je ook doet; baseer je keuzes niet op afbeeldingen of beeldmateriaal. Zorg ervoor dat je voor elke beslissing die genomen moet worden een levensecht voorbeeld hebt gezien.

Vaak worden materialen, meubilair, en andere woningzaken mooier in beeld gebracht dan dat ze daadwerkelijk zijn. Door demo’s uit te proberen en toonbeelden te bekijken kun je deze teleurstelling op een leuke en gemakkelijke manier voorkomen.

Bonustip 4:maak er een gezellig uitje van!

Neem je tijd

Een huis bouwen doe je niet in één dag. Dus alle beslissingen neem je natuurlijk ook niet zonder daar goed over na te denken. Het is beter voor de architect, aannemer maar ook het bouwpersoneel dat je goed achter je keuzes staat (en blijft staan). Het moet namelijk niet zo zijn dat er tijdens het bouwproces telkens van mening wordt veranderd.

Geniet van het proces

Uiteindelijk is het bouwen van je droomhuis een ongelooflijk mooie beleving. Tuurlijk komt er veel stress en onrust bij kijken – probeer toch nog tijdens het proces de rust te vinden en te genieten.

Leave a comment