zonnepanelen zonder investering

Investeren in zonnepanalen

In de afgelopen 20 jaar zijn de energieprijzen omhoog gegaan, maar daarentegen zijn de kosten van zonnepanelen gedaald. Daarom zie je nu vast dat je buren of je overburen ook zonnepanelen hebben genomen op hun daken. Het mooie van zonnepanelen is dat je je eigen energieleverancier wordt. Goede zonnepanelen gaan 25 jaar mee en de kosten verdien je terug in 6 tot 8 jaar.  Vaak realiseren ook mensen zich niet dat het financiële rendement op een investering in zonnepanelen veel hoger is dan hetzelfde bedrag op je bank zetten. Bij de bank krijg je maximaal 2% rente, terwijl met zonnepanelen kan je eenvoudig een rendement behalen van minimaal 8%. Toch is het een grote investeringen en daarom komen er ook veel vragen naar boven en de meest gestelde vragen gaan wij beantwoorden.

Rendement zonnepanelen

Het rendement van zonnepanelen geeft weer hoe winstgevend een investering in zonnepanelen is. Wij hebben het net ook al gezegd, maar voor de zekerheid zeggen we het nog een keer. Door de lagere aanschafprijs en de hogere opbrengst zijn zonnepanelen een stuk aantrekkelijker geworden dan hetzelfde geld op je bankrekening te zetten. Verder kun je eenvoudig een rendement behalen van minimaal 8%.

Toch is het rendement van zonnepanelen afhankelijk van enkele factoren:

  • Soort zonnepaneel
  • Plaatsing
  • Weersomstandigheden
  • Leeftijd
  • Vuil

Soort zonnepaneel

Een zonnepaneel heb je in verschillende soorten. De twee belangrijkste soorten zonnepanelen zijn poly- en monokristallijne zonnepanelen. De blauwe zonnepanelen zijn opgebouwd uit polykristallijne cellen en zwarte of grijze zonnepanelen die All black of Full black worden genoemd bestaan uit monokristallijne cellen.  

Plaatsing

De plaatsing heeft een grote invloed op het rendement van een zonnepaneel. De zon moet natuurlijk wel goed schijnen op een zonnepaneel. Het maakt niet heel veel uit of je dak naar het Zuiden, Oosten of Westen staat. Wat wel uitmaak is de hoek van het dak, de perfecte hoek ligt tussen de 15 en 55 graden. Vooral als je een plat dak hebt is dit ideaal, omdat je dan zelf de hoek kan bepalen

Weersomstandigheden

Hier hebben we helaas geen invloed op en dat zijn de weersomstandigheden. Naast het aantal zonuren en zonlicht, is ook de temperatuur van belang. De zonnepanelen presenteren het beste bij een temperatuur van 25 graden.

Levensduur

Zonnepanelen hebben tegenwoordig een levensduur van maar liefst 25 jaar. Eigenlijk moet je een zonnepaneel zien als je batterij van je telefoon. Wanneer je hem eerst koopt dan gaat de batterij veel langer mee en na 5 jaar gaat je batterij minder lang mee. Gelukkig gaat een zonnepaneel niet snel naar achteren met leveren van een hoge rendement. Namelijk de eerste 10 jaar leveren de zonnepanelen over het algemeen het hoogste rendement en na 25 jaar zal de zonnepaneel nog zo’n 80% opleveren.

Vuil

Zonnepaneel worden nou eenmaal vuil en daar kan je niet veel aan doen, maar het kan wel een negatief effect hebben op het rendement van uw zonnepanelen. Vaak wordt het meeste vuil afgespoeld tijdens een regenbui, maar toch kan er altijd iets achterblijven. Zorg er daarom dat je je zonnepanelen 1 á 3 keer per jaar controleert en als het nodig is schoonmaakt.

 

Leave a comment